A felelős lótartásról - Kell-e takaróznom a lovamat?

Dátum: 2013 szeptember 23.

A válasz háromféle lehet: igen, nem, talán.

Bár igaz, hogy a vadon vagy szabadon élő lovaknak semmi baja takaró nélkül, ők sokkal többet mozognak, mint a háziasított rokonaik, valamint képesek megtalálni saját maguk számára azt a menedéket, ahol a legrosszabb időben is ki tudják húzni, hiszen ők nincsenek egy karám vagy legelőrész keretei közé szorítva. A másik oldalról szemlélve viszont a vadlovak egyáltalán nem élnek annyi ideig, mint a háziasítottak.

Az idősebb háziasított lovak hideg vagy nyirkos időben bizony gyakran igényelhetik az extra meleget, míg a fiatalabbaknak ilyenre általában nincs szükségük, ha van a karámban is beállójuk és természetesen ha nincsenek megnyírva. De mindig szem előtt kell tartani, hogy a takarót semmiképpen nem tekinthetjük egy menedék vagy beálló helyettesítőjeként.

Azt is figyelembe kell venni, hogy bizonyos fajtájú lovak, mint például az angol telivérek szőre és bőre nagyon finom és vékony, így ők jobban fázhatnak, mint a szívósabb fajták. Persze mindig vannak kivételek, így minden lovat önállóan kell kezelni.

Mi a helyzet a nyári takarókkal?

A lovak takarózása nyáron komfort- és jóléti kérdés, kevésbé egészségügyi. A legtöbb takaró nem tartja hidegen a lovakat - kivéve azok, amelyek direkt e célt szolgálják és erre vannak kifejlesztve. A lovak természetes szőrzete azonban olyan, amely visszaveri a napsugarakat, de azonnal ahogy túl melegnek érzik azt, árnyékot keresnek. A nagytestű állatok, mint amilyenek a lovak is, csak hosszabb idő alatt tudnak lehűlni (vagy felmelegedni). A nem megfelelő nyári takarók azonban megakadályozhatják a természetes hűlést, hiszen blokkolják a szellőt, sőt a másik természetes lehűlési mechanizmust is, amelyet az izzadással tudnak előidézni. Hiszen ha szabadon elpárologhat róluk az izzadtság, azzal hűteni tudják a saját testüket, azonban a takarók felszívhatják azt vagy egyszerűen csak benntartják őket egy dunsztban, ami szintén nem előnyös. Érdemes tehát szellős légytakarót használni nyáron, vagy olyan takarót, amelyet bevizezve tudunk rátenni a lovakra, és mindig árnyékot kell biztosítani nekik. Egyszerű vászon takarókat ne használjunk arra, hogy abban legyenek egész nap a karámban. Nyári vászontakarót szállításhoz használjunk inkább.

Mi a helyzet a téli takarókkal?

Hideg és nyirkos időben a takaró segít a lovat melegen tartani, és ezzel a kondícióját megőrizni, hiszen a hidegben fázva nagyon sok energiát veszítenek egyébként. A lovak szőre ahogy télen megnő, alkalmas lesz arra, hogy benntartsa a bundában a levegőt, amelyet a testük felmelegít, így fűtik saját magukat egy zárt rendszerben. Amennyiben úgy döntünk, hogy takarózni fogjuk a lovunkat, ezt a mechanizmust meggátoljuk, hiszen nem nő elég nagyra ahhoz a szőrük, hogy ezt produkálhassa - így mindig kompenzálnunk kell ezt. Bizonyos körülmények között ezért egy takarózott ló jobban fázhat, mint egy nem takarózott - amennyiben rosszul illeszkedő, vagy nem elég vastag takarója van.

A takarózott lovakat gyakran ellenőrizni is kell, hogy nem szedték-e le magukról vagy csavarodtak-e bele. Tudjuk, hogy bármire képesek. Ellenőrizni kell azt is, hogy sehol nem dörzsöli-e ki a testüket, nem izzadnak-e benne. A takaró megakadályozza a természetes tisztulást is, így alaposan meg kell pucolni őket, hogy a levedlett hámréteg ne okozzon allergiát.

A polár takarók viszont nagyon hasznosak minden ló számára. Azokat a lovakat, amelyek meg vannak nyírva, érdemes edzés előtt is polár takaróval védeni a hidegtől egészen addig, míg el nem kezdjük a bemelegítő munkát. A nem takarózott vagy a takarózott, de nem megnyírt lovakra is jó ha teszünk edzés után ilyen, polár takarót. Azután közvetlen, hogy a legnagyobb párát kiadták magukból, érdemes azonnal feldobni rájuk. A polár anyag ugyanis a ló testétől elvezeti a izzadtságot, az anyag túloldalára, ahonnan aztán elpárologhat anélkül, hogy a ló alatta (meg)fázna - erre egy frottír takaró nem alkalmas, hisz az teljesen átnedvesedik, mint egy törölköző, nem vezeti el az izzadtságot - így csak edzés előtti takarózásra alkalmas.

A karámtakarók az istállótakarókkal szemben vízállók, az utóbbiak maximum vízlepergetők. Ez az anyagukon és a steppelésen is múlik. Mindkét típus létezik különböző vastagságú béléssel. Van olyan takaró, amely két részből áll, egy alsó takaróból, amely nem vízhatlan de meleg és kényelmes az istállóban és egy külső takaróból, amelyet elég csak akkor feltenni, amikor karámba visszük a lovat.

Forrás: RSPCA

Ajánlott termékek 
Tattini / Daslö takarók télre 

Tattini légy hálós pamut lótakaró 
Tattini póni polár lótakaró 
Tattini nyakvédős karám lótakaró