A felelős lótartásról - Patkolás és pataápolás a téli időszakban

Dátum: 2013 október 9.

Annak ellenére, hogy a paták télen nem nőnek olyan gyorsan, mint nyáron, nagyon fontos, hogy ebben az időszakban is rendszeresen ápolva legyenek - ebbe beletartozik a körmölés, patkolás, zsírozás vagy olajozás és az egyéb szerekkel való ápolás is.

A legtöbb lónak szüksége van patkóra, amely védi a szarut, a nyírt, a pata állagát. Valamint annak függvényében, hogy a ló milyen terhelésnek van kitéve, a patkó megvédheti a lábukban az izületeket, inakat, csontokat, izmokat az esetleges hosszú- vagy rövidtávú sérülésektől is. A nem megfelelő patkolás, vagy a patkó nélkül hagyás, abban az esetben, amikor szükség lenne a vasalásra, állandó sántaságot okozhat.

A paták mindennapos ápolása a ló gazdájának feladata, így a patakaparás is. Ki kell piszkálni a patákból a beragadt kavicsokat, koszt, sarat, trágyát, szúrós gallyacskákat, mert ezek sérüléseket, gyulladást okozhatnak. Ha nem tudjuk kitisztítani lovunk patáit mi magunk minden nap, akkor kérjünk meg valakit, hogy tegye meg helyettünk.

Minden 6-8 héten, a patanövekedés iramának megfelelően, a patákat rendbe kell tegye egy kovács is, függetlenül attól, hogy vasalt, vagy mezítláb hagyott lovunk van-e. A patkók többféle anyagból lehetnek - acél, alumínium, gumi vagy egyéb. Valamint a patkókat általában speciális szöggel rögzítik, bizonyos esetben ragasztják.

Pataápolás télen

Sokan úgy döntenek télen, hogy mezítláb hagyják a lovukat, vagyis pár hónapra nem patkoltatják őket - ehhez persze tekintetbe kell venni, hogy milyen terepen tartjuk a lovat (kijár-e karámba, ha igen, ott milyen a talaj), milyen a paták általános állapota illetve hogy milyen terhelésnek van kitéve ebben az időszakban a ló. Így ez alatt az idő alatt a pata szerkezete kicsit sűrűsödik, a vérkeringés pedig fokozódik. De ez inkább csak akkor javasolt, ha télen nem lovagoljuk a lovat, hiszen egyébként a kemény talajon jobban kopik a pata és nagyobb a sérülésveszély is. Amennyiben mégis úgy döntünk, hogy mezítláb marad a lovunk, akkor eltérő körmölési módra lesz szüksége.

Ugyanakkor akár patkóval, akár anélkül marad a ló télre, mindenképpen speciális pataápolásra szorul majd. A pataolajozás és -zsírozás alapvető fontosságú a paták rugalmasságának megőrzése érdekében. Vannak kifejezetten téli patazsírok is, eukaliptusz olajjal, mely beivódva az élő részbe serkenti a vérkeringést. Dönthetünk úgy, hogy rakatunk fel a kovácsunkkal hókivetőt, ami a pata és a patkó közé kerül és csökkenti az elcsúszás kockázatát a havas talajon, mert nem hagyja, hogy hólabda szoruljon a patába. A sarokcsavarok szintén csökkentik a csúszás veszélyét, ebből különböző méretőeket és formájúakat lehet kapni az igényeinknek megfelelően.

Vannak bizonyos módszerek, amelyek elősegíthetik, hogy télen a patkó jobban tapadjon a patához. Például használhatunk bóriumot, amely egy rugalmas felületkezelő anyag. Hasonló a Keralit folyadék is, mely szintén a pata szerkezetének tömörebbé, ellenállóbbá tételére való, külsőleg használatos szer. Ezekről érdemes kikérni a kovácsunk véleményét.

Amennyiben nagyon sáros a karám, amiben a lovunk van napközben, akkor érdemes előkezelni a patákat (a talp felől) egy kis patakátránnyal, mely nem hagyja, hogy berohadjanak azok. De óvatosan kell bánni minden ilyennel, túlszárítani sem szabad se a nyírt, se a patát. Ha már megtörtént a baj és a nyír egy kicsit elkezdett rohadni, akkor nagyon hamar igen látványos javulást érhetünk el az ún. Hippo Sol spray használatával, melyet a sérült részre koncentráltan kell permeteznünk. Azonban minden ilyen beavatkozás előtt kérjük ki olyannak a véleményét, akinek már van tapasztalata a termékkel kapcsolatban, vagy kérjünk utasítást ott, ahol ezeket a szereket megvásároljuk.

Szájon át adható, táplálékkiegészítő szerek is segíthetik a téli pataápolást, így a biotin, illetve a biotin tartalmú, rendkívül hatásos Kerabol, mely elősegíti a paták, a szőr és a bőr keratin képződését.

Ajánlott termékek 
Sarokcsavarkészlet Doboz 
Patakátrány 
Hókivető Zöld/fekete Első 
Kerabol (1 liter)