A felelős lótartásról - Hogyan nyírjam meg a lovamat?

Dátum: 2013 október 4.

Felkészülés a nyíráshoz

A nyírás megkezdése előtt a ló legyen tiszta és száraz.

A ló nyugalmának megőrzése érdekében lehetőleg etetés után, a lovarda egy csendes időszakában kezdjünk neki a nyírásnak. A legjobb, ha egy jól megvilágított, tiszta és szélvédett istállóban csináljuk, ahol a lovat a megszokott dolgok veszik körül. Amennyiben ez nem lehetséges, legalább egy nyugodt, fedett, szélvédett helyett mindenképpen keresnünk kell.

Hogy minimalizáljuk a lehetőségét, a nyírás közben elkövethető hibáknak, kössük fel egy bandázzsal a ló farkát, illetve gumizzuk be a sörényét. Szintén jó szolgálatot tehet egy darabka nyeregszappan vagy kréta, amivel körbe tudjuk rajzolni a lenyírni kívánt területeket.

Amennyiben egy fiatal, vagy idegeskedésre hajlamos lovat tervezünk megnyírni, jobb, ha már előzetesen hozzászoktatjuk a nyírógéphez. Töltsünk egy kis időt a géppel a boxában, hogy megszokja a látványát, utána a hangját. Ezután húzzuk végig a testén a nyírófejet, egyelőre kikapcsolt állapotban. Amikor ezekhez már hozzászokott, akkor helyezzük rá a testére is a nyírót, de egyelőre még tegyük alá a tenyerünket, hogy a vibráció kisebb legyen.

Mielőtt belekezdenénk a nyírásba, ellenőriznünk kell azt is, hogy a gépünk megfelelő állapotban van-e illetve tiszta-e. Hangsúlyozottan ellenőrizzük a kábelt és a pengéket.

És természetesen olyan nyírógépet kell választanunk, amely az igényeinknek megfelelő.

Hogyan nyírjunk?

Még a lótól távol kapcsoljuk be a nyírót és közelítsünk hozzá lassan és nyugodtan, de nem fenyegetően. Ha mi izgulunk, a lovunk is ideges lesz. Kezdjük a nyírást a vállon, mert az a legkevésbé érzékeny terület. Hosszú vonásokkal, lassú mozdulatokkal, egymásba érő vonalak mentén nyírjunk a szőr növekedési irányával ellentétesen.

Az összeráncolódott részeket ne nyírjuk meg csak úgy, feszítsük, egyenesítsük ki a bőrt a szabad kezünkkel. Ne erőltessük a bunda semelyik részénél a gépet, ha nem megy a vágás egyszerűen, az a penge hibája. Ilyenkor éleztetnünk kell.

Amikor a forgókat nyírjuk (ahol irányt vált a szőrnövekedés), akkor a vágási irányt meg kell változtatnunk a szőr irányának megfelelően.

Minden 10 percben ki kell kefélni a gépet és meg kell olajozni. Ellenőrizni kell azt is, hogy a pengék nem koptak-e el vagy nem melegedtek-e túl. Váltsunk a pót penge készletre, amennyiben igen.

Amennyiben a ló nyugodt, használjunk a fej nyírásakor csak borjúkötelet, hogy a kötőfék pántjai alatt is alaposan megnyírhassuk.

Ha elkészültünk a nyírással, keféljük végig a lovat mindenhol, hogy megtisztítsuk a vágott szőrtől. Ilyenkor látni fogjuk azt is, ha valamit véletlenül kihagytunk vagy valahol nem voltunk elég alaposak. Amennyiben úgy döntöttünk, hogy elkészültünk, töröljük le még egyszer az egész testet és takarózzuk be azonnal.

Forrás: Horse-Clipping.co.uk

Ajánlott termékek 
Daslö professzionális lónyírógép 
Daslö sörényvágó 
Olaj sörényvágókhoz 
Bambusz seprű