A felelős lótartásról - A sérülések legfőbb okai

Dátum: 2013 augusztus 8.

Egy tanulmány arra a következtetésre jutott, hogy a lovak legtöbbször abban az esetben szenvednek valamilyen sérülést, ha a karámban dulakodnak egymással, vagy ha változnak az istállózási körülményeik.

Svájci kutatók lótulajdonosokat kérdeztek és figyeltek meg, hogy megállapíthassák a lovak közötti súlyos rugások és harapások okozta sérülések elszenvedésének okait. A felmérésben 3000 ló vett részt, akik közül a kutatás ideje alatt 50 szorult állatorvosi segítségre egy másik ló agressziója miatt. Valamint a megfigyelt lovak egyötöde szenvedett így könnyebb sérülést.

Az összetűzések jelentős része, amely súlyos sérüléshez vezetett, akkor következett be, amikor megváltoztak a lovak tartási vagy istállózási körülményei. A harcisebek kialakulásának gyakorisága nem függött attól, hogy mennyire voltak hozzászokva a csoportos tartáshoz.

A tanulmány azt is kimutatta, hogy bizonyos fajta lovak hajlamosabbak a veszekedésre, így sérülések elszenvedésére is az istállótársaik által. Az angol és arab telivérek négyszer gyakrabban lesznek harapás vagy rugás áldozatai, mint a mást fajtájú lovak.

Az ilyen, felületi sebeket mindig alaposan ki kell tisztítani, hogy elkerüljük a sebek elfertőződést. Érdemes tehát alapvető gyógy- és kötszereket tartanai az ápolószerek között. A hámsérüléseket is és a nyílt sebeket is kitisztíthatjuk steril gézzel vagy mullappal és Betadine-nal. Ezután, ha nyílt seb volt, fújjunk rá ún. kék sprayt, a hámsérüléseket elég vagy cinkoxiddal befújni vagy Neogranormonnal vagy Bepanthennel bekenni.

Komolyabb sérüléseknél, amelyeknél fennáll a veszély, hogy inak, izmok vagy bármi komolyabban roncsolódott, mindenképpen állatorvost kell hívni.

Eredeti cikk: Horse Science News

Ajánlott termékek 
Fertőtlenítő spray cinkoxid 
Fertőtlenítő spray kék 
Szájkosár