Vegyen tudást ajándékba!

Dátum: 2015 december 2.

Ajándékozzon könyvet lovas ismerősének karácsonyra – most nem lesz nehéz dolga a kiválasztásban, mert több új kiadványunk is van. Adja le időben előrendelését a legújabb lovas témájú kiadványokra.

  • Lóerő - A Ló Teljesítményét Befolyásoló TényezőkLóerő - A Ló Teljesítményét Befolyásoló Tényezők
    Bokor Árpád, Burucs Balázs, Czimber Gyula, Nagy László, Pongrácz László
    A könyv részletes áttekintést nyújt a ló teljesítményét meghatározó tényezőkről, egymáshoz való viszonyukról kezdőknek és profiknak egyaránt: genetikai törvényszerűségek gyakorlati megfigyelésekkel; a felnevelés és az elhelyezés teljesítményre gyakorolt hatásai; a ló táplálkozására jellemző gyakorlati jelentőséggel bíró faji sajátosságok, a lovak táplálóanyagai, különös tekintettel a várható sportteljesítményre, a különböző teljesítményt nyújtó lovak takarmányozásának gyakorlatára szakáganként, a fejadag összeállítás szempontjaira; a tréning jelentősége, valamint élettani alapjai szakáganként; az egészségi állapot teljesítményt befolyásoló legfontosabb szempontjai (megelőző vakcinázás, parazitaellenes kezelések, pataápolás).
  • A GidránA Gidrán
    Mihók Sándor, Ernst József
    A magyar lótenyésztési kultúra ékkővé csiszolódott fajtája a tündöklést és borzalmakat megélt gidrán. A könnyű katonai hátas használattól jutott el a nemzetközi military lóig, immár 150 éve van az élvonalban. A fajta történetére és jelenére való emlékezésünk annak sikeres jövőjébe vetett hitünkből táplálkozott, szándékot kívánt feléleszteni, hogy az akarattá formálódjék, és végül cselekvéssé nemesedjék. A fajta jövőbeni sikereit megalapozó cselekvéssé.
    A kötet szerves folytatása a hagyományos fajtáinkról eddig megjelent munkáknak. Az eredeti mezőhegyesi méneskönyveknek gondos tanulmányozásával tisztázza az eddig ismert fajtatörténet néhány pontatlanságát, miközben rámutat, hogy a gidrán már az 1920-as évektől kezdődően a mai értelemben véve is sikeres sportló. Tárgyalja a kislétszámúra apadt, ezért veszélyeztetett helyzetbe került történelmi fajták genetikai állományának megismerési módjait és a genotípusok sokfélesége megőrzésének tenyésztési szempontjait.
    Törekszik annak megértetésére, hogy a génvédelem, a tradíció ápolása nem a hamu őrzése, hanem a parázs lángra lobbantására irányuló cselekvés.
  • A Lipicai Ló A Tudomány TükrébenA Lipicai Ló A Tudomány Tükrében
    Gottfried Brem
    "A klasszikus lovaglóművészet művészet és tudomány"
    A bécsi Spanyol Lovasiskola egykor éveken keresztüli vezetőjének, Hans Handlernek ez a mondása bizonyos értelemben mottója a kézben tartott könyvnek. A könyv ugyan nem a szűkebb értelemben vett lovaglóművészetről szól, de a klasszikus lovaglóművészetet legmagasabb szinten művelő lipicai lovat mutatja be. A könyv művészeti illusztrációkban gazdag fejezetekkel kezdődik, bemutatja a lipicai fajta kialakulás-történetét, a méneseknek, a méntörzseknek, a kancacsaládoknak, és a bécsi Spanyol Lovasiskolának a kialakulását, továbbá fontos tudnivalókat tartalmaz a lipicai ló tenyésztésére és idomítására vonatkozóan. A könyv fő tartalmi része az egyedülálló lipicai lovakkal kapcsolatban végzett tudományos munkák eredményeinek összefoglalása. Az EU és a földművelésügyi minisztériumok pénzügyi támogatásának köszönhetően 1997-ben nemzetközi kutatócsoport kezdte tanulmányozni a lipicai állományt. A kutatómunka célja a lipicai fajta egyedülállóságának tudományos megalapozottsággal történő bemutatása volt tenyésztéstörténeti tanulmányokkal, a családfa-analízisek eredményeinek összefoglalásával, az állomány morfometrikus jellemzésével, színöröklődéssel kapcsolatos tudnivalókkal, populáció- és molekuláris genetikai vizsgálatok eredményeivel valamint állatorvosi kérdések tisztázásával.
  • A Ló Mozgásának BiomechanikájaA Ló Mozgásának Biomechanikája
    Gillian Higgins
    A könyv három részre tagolódik. Az első rész a vázizomrendszert alkotó képletekre, és a ló mozgásának szakmai megközelítésére fekteti a hangsúlyt. Célja, hogy az olvasót olyan alapelvekkel ismertesse meg, amikre a későbbi fejezetek utalnak, hivatkoznak.
    A második rész a ló mozgásának alkalmazott területeit ismerteti, így a hajlítást, az ugrást, a végtagok használatát mutatja be. A második részben ismertetett összefüggések nagyon hasznosak az edzésben, a lovaglásban, a mozgássorok vizsgálatában és a teljesítmény javításában.
    A harmadik rész olyan információkat nyújt, amik a ló szabad mozgásának lehetővé tételét szolgálják, főként a vázizomrendszer vonatkozásában. Gyakorlati tanácsokat és javaslatokat ad, amik a ló izomzatának optimális szinten tartásához nyújtanak segítséget.
  • A Ló TakarmányozásaA Ló Takarmányozása
    David Frape
    A könyv nagyon részletes, naprakész, az utóbbi évek kutatásainak eredményével nagy gonddal kiegészített tudományos mű. Lótartók, tenyésztők, tulajdonosok, lovasok számára hasznos információkat nyújt, a ló egészségi állapotától, életkorától, fizikumától, tartásának céljától függetlenül. Olyan, elengedhetetlenül fontos gyakorlati tudnivalókat közöl, amelyek betartásával lehetséges a tápanyagszükséglet kielégítése a helyes takarmányozással. Sikeresen alkalmazza a tudomány eredményeit a lovak takarmányozásával kapcsolatos betegségek megelőzését, illetve kezelését, a paraziták elszaporodását, valamint a ló épített környezetét illetően.

További kiadványok kínálatunkban: Ajándék / Könyv termékcsoport