A felelős lótartásról - Az etetés tíz aranyszabálya

Dátum: 2013 szeptember 12.

A lovak táplálkozási szokásainak és igényeinek ismerete kulcsfontosságú abban, hogy egész évben csúcsformában tarthassuk őket, ezét fontos, hogy minden lótartó és lótulajdonos pontosan ismerje az etetés aranyszabályait.

  1. Súly, és nem mennyiség alapján kell takarmányozni. Annak érdekében, hogy megfelelő mennyiségű takarmányt etessünk, első alkalmakkor meg kell mérni minden takarmányból egy egységnyit, amit etetünk.
  2. A táplálékkiegészítőket vagy koncentrátumokat, de még önmagában a szemes takarmányt is apránként és gyakran kell adagolni. Szecskát (apróra vágott szalma vagy széna) vagy préselt széna-kockát is érdemes adni ezekhez, hogy alaposabb rágásra ösztönözzük a lovakat, így a koncentrátumot nem egyben nyelik le, biztosítva az alaposabb felszívódást és könnyebb emészthetőséget.
  3. 2-4 alkalommal etessünk egy nap, annak függvényében, hogy a lovunk milyen terhelésnek van kitéve. Szemes takarmányból vagy az abból gyártott koncentrátumokból ne adjunk egy etetésre többet, mint 2 kg, mert a nagy mennyiségű takarmány idegrendszeri problémákat, stresszt okozhat.
  4. Mindig jó minőségű takarmányt etessünk, kerüljük a poros, penészes vagy régi bálákat, zsákokat.
  5. Testsúlynak illetve temperamentumnak megfelelően etessünk. Minden lovat individuumként kell kezelni és ha szükséges, kiigazításokat kell tenni a takarmányozásában annak megfelelően, hogy a különböző táplálékokra hogyan reagálnak.
  6. Az etetési szokásokban csak fokozatosan változtassunk, hogy csökkentsük az emésztési zavarok kockázatát. Ez vonatkozik a szemes- és szálastakarmányokra is, beleértve a füvet is.
  7. Ne terheljük a lovakat közvetlenül etetés után. Hagyjuk őket nyugalomban az etetés után és az edzés előtt 1-2 óráig. Sőt, erőteljes munka után addig ne etessünk újra, amíg a lovunk teljesen le nem nyugodott és lazult. Így tudjuk lehetővé tenni, hogy az emésztőrendszer a lehető leghatékonyabban működjön. Rostban gazdag takarmányt lehet etetni szűkebb intervallumon belül is.
  8. Amennyire lehetséges, minden nap ugyanabban az időpontban kell etetni. A lovak a szokásokl rabjai, nagyon fontos hogy ragaszkodjunk a napi rutinokhoz.
  9. Az igénybevételnek és terhelésnek megfelelően csökkentsük vagy növeljük a bevitt táplálék mennyiségét, tápértékét és annak energiaszintjét. A munkát és a megterhelést is csak folyamatosan emeljük.
  10. Nagy mennyiségben etessünk hosszú szálas-takarmányt. A lovak az idők (evolúció) során ahhoz idomultak, hogy nagy mennyiségben egyenek rostot, mert az segíti emésztésük egyensúlyban tartását és a megfelelő bélműködést.

Eredeti cikk: Horse & Hound

Ajánlott termékek: 
Wafer Fioc préselt széna Light 
Schwarzwaldmühle Senior müzli 
Etetőkanál műanyag