A felelős lótartásról - Milyen gyakran kell megitatni a lovakat?

Dátum: 2013 augusztus 22.

Minden ló számára napi 24 órában hozzáférést kell biztosítan a tiszta ivóvízhez. Sőt, ha vödörből, vájúból itatunk, érdemes mindig több vizet adni nekik, mint amennyire valójában szükségük van, hogy ne álljon fenn annak a kockázata, hogy esetleg nem jutnak elegendő mennyiséghez.

Mennyi vízre van valóban szüksége egy lónak?

Egy átlagos, 500 kg-os lónak naponta kb 30-50 liter víz kell. Ez a mennyiség lehet több is nagy meleg esetén (mert a lovak is izzadnak, és a saját testük vízkészletét használják fel ilyenkor ők is) vagy nagy megterhelés esetén (az ok itt is ugyanaz, gyorsan helyreállítható azonban az elektrolit veszteség tápkiegészítővel is). A csikós kancáknak szintén több vizet kell adni, mert szükségük van rá a tejtermeléshez. Azok a lovak, amelyek olyan helyen tudnak legelni, ahol sok fű van és/vagy aránylag gyorsan nő, kevesebbet fognak inni, mert a fűnek magas víztartalma van összehasonlítva a száraz szénával.

Mennyire kell tiszta legyen a víz?

Alapvető, hogy tiszta, szennyeződésmentes legyen a vizük. Amennyiben a lovak kénytelenek koszos, algás, trágyás vagy vizelettel szennyezett vizet inni, attól nagyon könnyen megbetegedhetnek. Hiszen amellett, hogy a lovak emésztőrendszere nagyon érzékeny, hányni sem tudnak a gyomorszerkezetük miatt, így mindennek, amit egyszer lenyeltek végig kell mennie a teljes emésztőrendszerükön, legyen az bármilyen rossz minőségű vagy ártalmas.

Miért nem hajlandóak néha inni a lovak?

A lovaknak nagyon jó a szaglásuk és ízlelésük, így akár egészen a kiszáradásig hajlandóak szomjazni, ha csak büdös, állott vagy szennyezett vizet találnak, de akár azért is, ha a vízforrásuk hirtelen megváltozik - ilyenkor függetlenül attól is visszautasíthatják, hogy az az új forrásból kapott víz valójában tiszta-e vagy sem. Fontos azt is megfigyelni, hogy ha új ló kerül egy területre, az megfelelő mennyiségben iszik-e, vagyis mer-e inni és hagyják-e a többiek, hogy igyon. Meg kell győződni arról, hogy ismeri-e az önitatót, ha azzal van felszerelve a karám vagy az istálló. Utazás esetén sem szabad megfeledkezni a lovak vízigényéről: előfordulhat, hogy egy idegen helyen más szagú a víz (még ha teljesen tiszta is), mint amihez hozzá vannak szokva. Ebben az esetben jó, ha viszünk magunkkal otthonról legalább valamennyi vizet az átszoktatás idejére. Az egyik lehetséges módszer a hozzászoktatásra, hogy már otthon elkezdjük ízesíteni a vizet - például melasszal - az utazás előtt pár nappal, majd az új helyen szintén ízesítve adjuk. Ezután fokozatosan csökkentjük az ízesítő mennyiségét, majd végül teljesen elhagyjuk azt.

Eredeti cikk: RSPCA

Ajánlott termékek 
Gumi vödör egyenes oldallal 
Elektrolit folyadék 
Állandó vízszintű itató aluminiumból