A felelős lótartásról - 5 tipp a lovak hűvösen tartásásra

Dátum: 2013 július 24.

Most, hogy az igazi nyár és vele a kánikula és a szárazság is megérkezett, fontos odafigyelni a lótulajdonosoknak, hogy elkerüljék lovuk túlhevülését, leégését, valamint a legyek ellen is fel kell venni a harcot.

  1. A versenyzők ha tehetik, még hajnalban vagy a lehető legkorábban induljanak neki az utazásnak, hogy elkerüljék lószállítót húzva a napközbeni csúcsforgalmat és esetleg egy dugóban ácsorgást a hőguta kockázatával. Arról is meg kell győződni, hogy a futó ablakai nyitva vannak és megfelelően áramlik a levegő utazás közben vagy álló helyzetben is. Megérkezéskor érdemes alaposan megfontolni a helyválasztást, hogy a lószállító naptól védett helyen állhasson.
  2. Azoknál a lovaknál, amelyek általában napközben karámban vannak, éjszaka pedig az istállóban, érdemes megfordítani a napirendet, hogy napközben hűsölhessenek bent nyugalomban, éjszaka pedig legyek és tűző nap nélkül mozgathassák le magukat a karámban.
  3. Csak úgy tartsunk egy lovat egész nap a karámban nyáron is, ha valahova el tud menekülni a nap elől. Legyen az néhány fa árnyéka vagy akár egy beálló féltető. Ha nincs ilyen karámunk, mindenképpen telepítsünk ideiglenesen villanypásztorral valahova máshova egy lekerített részt. Valamint a rendszeres itatásról sem szabad megfeledkezni. Vízhordó talicskával vagy összecsukható itatóvödörrel is megoldhatjuk.
  4. Figyeljünk arra hogy egy hosszabb száraz időszakokat követő esőzés hatására nagyon gyorsan indulhat meg a tápanyagban gazdag fűnövekedés. Ilyenkor túlehetik magukat a lovak, így fennáll a kólika vagy a súlygyarapodás veszélye. Száraz időszakban pedig ne hagyjuk, hogy a poros földről egyenek a lovak, kössük fel nekik a szénát vagy a lucernát szénahálókba.
  5. Amennyiben azt gyanítjuk, hogy lovunk túlhevült vagy hőgutát kaphatott, mindenképpen vigyük hűvös nyugodt helyre pihenni, hideg vizes szivaccsal töröljük át a hátát és lassan, hűvös, de nem túl hideg vízzel kis adagokban itassuk. Ha a tünetek továbbra is fennállnak, hívjunk állatorvost. Megelőzésképpen pedig tegyünk rájuk bevizezett légytakarót.

Ajánlott termékek: 
Szénaháló 
Összecsukható vödör 
Tattini légy hálós pamut lótakaró